Stichting Veteranen Amsterdam keert terug naar De Veldpost aan de Kometensingel in Noord. Dat kregen de veteranen van burgemeester Femke Halsema te horen tijdens een bijeenkomst voor de Regionale Veteranendag. Hiermee gaat een grote wens van de stichting in vervulling.
“Onze veteranen verdienen een goede ontmoetingsplek”, vertelt de burgemeester in haar toespraak. De gemeente gaat de voormalige pastorie kopen en heeft alvast een gebruikersovereenkomst met woningcorporatie Stadgenoot ondertekend. Stichting Veteranen Amsterdam kan binnen enkele maanden al gebruikmaken van de nieuwe locatie.
In 2011 startte de stichting een inloophuis aan de Kometensingel voor lotgenoten in Amsterdam, genaamd De Veldpost. Een plek waar gelijkgestemden hun ervaringen konden delen of hulp konden krijgen als dat nodig was. Het pand was alleen een tijdelijke locatie. Vijf jaar later moesten de veteranen naar een andere locatie, maar deze voldeed niet aan de eisen en de veteranen wilden graag terug.
Eugène Sandal, oprichter Stichting Veteranen Amsterdam, zag zijn kans schoon toen hij vorig jaar burgemeester Halsema sprak in Noord. Hij zei tegen haar: “We willen graag ons oude pand terug” en daar stond ze volgens hem voor open.
De gemeente heeft de voormalige pastorie aangekocht met de bedoeling dat de veteranen nog deze zomer in het ‘inloophuis’ terecht kunnen.
De Veldpost, zoals het inloophuis heet, werd in 2011 opgericht door Stichting Veteranen Amsterdam. Het huis is bedoeld voor veteranen die het moeilijk hebben, bijvoorbeeld doordat zij lijden aan posttraumatische stressstoornis (ptss).
Het veteranenhuis Veldpost was eerder tijdelijk gehuisvest in het pand aan de Kometensingel, door Woningcorporatie Stadgenoot gratis ter beschikking gesteld.
Door de koop van het pand door de gemeente Amsterdam wordt nu permanente terugkeer mogelijk: de voormalige pastorie wordt aan de veteranen verhuurd tegen een maatschappelijke huur. Het pand en de tuin hebben wel onderhoud nodig, het is de bedoeling dat dit door de veteranen wordt gedaan. ‘Dit biedt kansen voor veteranen die behoefte hebben aan een dagbesteding.’
Zo’n 1.700 veteranen in Amsterdam
Er wonen op dit moment ongeveer 1.700 veteranen in Amsterdam. Met de meeste veteranen gaat het goed, maar sommigen hebben het moeilijker en lijden bijvoorbeeld aan posttraumatische stressstoornis (ptss). Daarom is een ontmoetingsplek volgens een veteraan zo belangrijk.
“Vooral voor mensen die traumatische ervaringen hebben gehad en die dat met elkaar willen delen omdat ze dat niet altijd aan de buitenwereld willen doen. Dan vinden ze het gewoon heel fijn dat ze met kameraden en lotgenoten de verhalen kwijt kunnen.”
Femke Halsema